Sănătate modernă prin inovație și prevenție

România se confruntă cu provocări economice și demografice ce afectează dramatic sistemul său de sănătate. Populația noastră se confruntă cu rate înalte ale sărăciei inegalitățile socio-economice, iar toate acestea afectează accesul la servicii medicale.

Speranța de viață în România este cea mai mică din UE, iar rata bolilor cronice și a mortalității evitabile este ridicată, semnalând deficiențe majore în prevenție și tratament. Majoritatea deceselor în România se datorează fie bolilor cardiovasculare, fie cancerului.(OCDE)

Așa nu se mai poate!

Sistemul nostru de sănătate suferă pentru că:

 • nu putem asigura un tratament corespunzător al unor afecțiuni specifice, ceea ce face necesar transferul bolnavilor la unități din străinătate.
 • nu avem politici naționale coerente pentru investiții în sănătate.
 • accesul la asistență medicală este deosebit de redus în zonele rurale, acei oameni sunt condamnați înainte să li se pună un diagnostic.
 • mortalitatea evitabilă în România este semnificativ mai mare decât media europeană.
 • mortalitatea prin cauze tratabile în România este de peste două ori mai mare decât media europeană.
 • există o legătură slabă între deciziile de planificare și nevoile de sănătate ale populației, din cauza lipsei de sisteme de informare adecvate.
 • lipsa cadrelor medicale, subfinanțarea continuă și crizele economice repetate reprezintă riscuri majore care agravează starea sistemului de sănătate.

În viziunea MRR, sistemul de sănătate trebuie să se transforme radical, devenind un exemplu de accesibilitate, inovație și echitate care să ofere pacienților următoarele:

 • accesibilitate – acces facil și echitabil la îngrijire de sănătate, indiferent de statutul socio-economic, locație sau alți factori.
 • îngrijire de calitate – pacienții trebuie să primească îngrijire medicală de cea mai înaltă calitate posibilă, ceea ce ar implica folosirea celor mai bune practici clinice, accesul la tehnologii și tratamente de ultimă generație și asigurarea competenței și pregătirii profesionale a personalului medical.
 • empatie și respect – pacienții trebuie să fie ascultați, înțeleși și tratați cu respect în timpul interacțiunilor cu profesioniștii din domeniul sănătății.
 • continuitatea îngrijirii – un sistem de sănătate eficient trebuie să asigure o îngrijire coordonată și continuă, în special pentru pacienții cu afecțiuni cronice sau complexe.
 • transparență și comunicare – pacienții trebuie să fie informați cu privire la serviciile disponibile, procedurile medicale, opțiunile de tratament și costurile implicate.
 • inovație și adaptabilitate – un sistem de sănătate trebuie să fie deschis la inovație și să se adapteze la schimbările tehnologice, demografice și epidemiologice.

 

Mișcarea România Renaște! crede în parteneriatul dintre viața sănătoasă a românilor, prosperitate și dezvoltare. Proiectul nostru pentru sănătatea se va concentra pe cuvinte cheie precum prevenție, inovație și digitalizare!Reclădirea statului și a politicului

Statul român nu mai funcționează. Este o concluzie la care, din păcate, am ajuns cu toții.

Școală, școală, școală!

Degradarea sistemului educațional este din ce în ce mai vizibilă, iar problemele ne copleșesc, fie că suntem părinți sau dascăli.

Un nou model economic

În România nu mai putem vorbi despre o economie funcțională de ani mulți. Modelul economic a clacat.

România curajoasă, sigură, respectată, în Europa și în Lume

Trăim vremuri complicate și nesigure. Cu cât lumea din jur e mai imprevizibilă și amenințătoare, cu atât mai mult avem nevoie de o casă stabilă.

Sănătate modernă prin inovație și prevenție

România se confruntă cu provocări economice și demografice ce afectează dramatic sistemul său de sănătate.