În mai multe articole de presă se menționează că MADR a estimat la 1.8 miliarde de euro pierderile din cauza combinației letale, secetă-caldură, în România. Ceea ce a uitat să precizeze MADR este, însă, și cuantumul pierderilor provenite din costurile de înființare ale acestor hectare, circa 1 miliard de EURO, socotind numai cheltuielile directe pe hectar.
Cifrele sunt estimate și diseminate de Cezar Gheorghe, susținător al Mișcării România Renaște!, încă din data 15 iulie 2024.
Avem, firește, dovezile asupra acestor cifre, iar ele sunt rezultatul unei munci de cercetare și analiză.
Incompetența, ca de obicei, instigă la neasumarea acestor cifre de către factorii responsabili ai MADR. Însă aceasta nu este decât o altă dovada a mlaștinii în care este sufocată agricultura României de clasa politică.
Mai mult, expertul pe probleme de agricultură al Mișcării România Renaște!, la începutul lunii august, a estimat și apoi a diseminat în media, cuantumul total al pierderilor României, în anii 2020, 2022, 2023 și 2024. Cifre efectiv amețitoare și amenințătoare la adresa securității alimentare a României. Un adevărat scenariu apocaliptic, judecând numai dimensiunea cifrelor alocate pierderilor, dar și uriașa problemă care se arată la orizont, dependența alimentară a României.
Cezar Gheorghe explică:
„Propagarea minciunii este la loc de cinste în MADR, cu declarații halucinante, cum că România are producție de 14 milioane tone la porumb, în 2024, cum că sunt irigate 2.6 milioane de hectare, cum că România are în acest sezon producție de 11.6 milioane tone de grâu. Adică, 2 milioane tone peste recolta din această vară și peste 1 milion de tone peste recolta anului precedent.
Chiar nu este nimeni în acest guvern care să vadă derapajele ministrului și inconștiența? Pentru că așa se numește când arunci în spațiul public aceste cifre.
Pai, domnule ministru, daca noi am fi avut în acest sezon, așa cum ați declarat, 14 milioane de tone de porumb și 11.6 milioane tone de grâu, la care am adăuga 2 milioane tone de orz, 1.1 milioane tone de rapiță și circa 2.2 milioane tone de semințe de floarea soarelui, am fi generat un volum total de peste 31 milioane tone, la care am adăugat, firește, și bruma de 0.27 milioane tone de soia boabe.
Și atunci, în lumina cifrelor pe care le-ați aruncat în spațiul public cu o inconștiență nonșalantă, cum se face că avem un dezastru imens la nivel național, de minim 8.2 milioane tone și 1.8 miliarde de EURO, la care adăugăm și costurile de înființare a culturilor calamitate, de încă 1 miliard de EURO?
Domnule ministru, înțelegeți enormitatea spuselor dumneavoastră?
Și un mic amănunt, domnule ministru, cifrele aferente exporturilor României, în sezoanele precedente, tot de la mine, Cezar Gheorghe, le aveți. Dar nu știți! Pentru că dumneavoastră nu aveți niciun dialog cu tehnicienii. Și nici nu cred că înțelegeți parametrii DG Agri și Export Constanța, care diferă prin mulți factori de compoziție. Dar datele furnizate sunt extrem de corecte, nu vă faceți griji. Numai că sunt greu de înțeles și analizat.
Iar acum, încercați să canalizați disperarea, să conduceți durerea fermierilor către buletinele de vot. Exact asta încercați să faceți prin promisiunile pe care le aruncați în spațiul public!”
Promisiuni deșarte, firește, pe care nu le puteți onora sub nicio formă și pe care tot noi, Mișcarea România Renaște!, cu ajutorul lui Cezar Gheorghe, le vom demonta extrem de simplu.
- Suspendarea datoriilor fermelor către bănci și firmele de distribuție.
Nu aveți cum să interveniți într-o relație comercială între două entități juridice. Din punct de vedere legal, statul român nu poate face așa ceva și este pasibil să fie chemat de instanțele europene în procese costisitoare. Mai mult, veți bloca total agribusinessul din România, tot complexul va fi oprit în mod efectiv. Și va colapsa pe de-a întregul, din cauza minciunilor electorale pe care le propagați.
Suspendarea ratelor la bănci.
O altă aberație electorală, cu care vă cățărați pe durerea și spaimele financiare ale fermierilor. Dacă aș fi bancă, v-aș întreba în ce calitate interveniți în relația comercială? Și cine plătește dobânda?
- Asigurarea în valoare de 3.000 lei/hectar.
Ați oprit 3% din valoarea subvenției europene, subliniez, europene, (nu suntem siguri dacă aveți bază legală pentru acest lucru, pentru că sunt banii europeni destinați fermierilor) într-un cont. Și acum ați chemat firmele de asigurări ca să asigure, pentru valoarea de 3.000 lei / ha, culturile din România. 3% înseamnă cam 25-30 de lei. Și firmele de asigurări s-au uitat la dumneavoastră și au plecat. Este la mintea oricărui om normal că nu poți avea primă de asigurare pentru o valoare de 1.000% mai mare decât plata primei însăși.
3. Creditele pentru capital de lucru.
Cu cine evaluați persoanele juridice, daca statul garantează? Și cum faceți acest lucru, mai precis? Pentru că știm, din cunoștințele noastre, că o garanție guvernamentală pe credit are nevoie de evaluare individuală. Cine face acest lucru? Ce echipă de experți financiari? Credem că trebuie cel puțin 100 de oameni, căci de digitalizare nu ați auzit la minister. Scrieți în continuare cu pixul pe hârtie ce vă dictează incompetenții de la direcțiile agricole județene, alt loc călduț pentru sinecuri.
Iar apoi, cine supraveghează utilizarea creditelor garantate și recuperarea lor? Tot domnii cu pixul în mână? Exclus, domnule ministru!
Nu faceți decât să vă cățărați pe durerea fermierilor, aceiași fermieri pe care i-ați numit instigatori, în decembrie, în timpul revoltei lor. Aceiași fermieri pe care i-ați dezamorsat prin acele comisii de lucru agreate la Guvern. Și după care s-a lăsat liniștea.
Iar acum, aveți nevoie de bazin electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Memoria nu este scurtă, lumea nu uită și, mai ales, nu iartă derapajele create de lipsa de discernământ și de cunoștințe pe care ați dovedit-o.